• BIST 107.206
  • Altın 143,369
  • Dolar 3,5533
  • Euro 4,1312
  • Trabzon 22 °C

Balı peteğiyle tüketmeyin!

Balı peteğiyle tüketmeyin!
Bazı hastalıkların doğal ilacı olarak bilinen balı nasıl yemeliyiz?

Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, balın peteğiyle tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

İleri, insana enerji veren, grip ve üst solunum yolları hastalıklarının doğal ilacı olan, dengeli beslenmede vazgeçilmez besin kaynakları arasında yer alan balı tüketirken bazı inceliklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Balı peteğiyle tüketmenin çok doğru bir davranış olmadığına işaret eden İleri, ''Karpuzu kabuğuyla tüketmek ne kadar doğru değilse, balı peteğiyle tüketmek de o kadar doğru değildir. Çünkü petek balın saklandığı, korunduğu, muhafaza edildiği doğal bir kaptır'' dedi.

İleri, arıların doğada balı buldukları zaman hemen petek üretimine geçtiğini, topladıkları balı da hazırladıkları peteklere koyduklarını belirterek, şunları söyledi:

''Petek üretiminde kullanılan bal mumu, arıların vücutlarındaki halkaların arasından, birbirine tutunarak terleme yoluyla elde edilir. İhtiyaca göre farklı altıgenlerle petek örülür. Petek yapımı arıyı çok yormaktadır. 1 kilogram petek yapan bir arı kolonisi, 22-25 kilogram bal kaybetmiş demektir. Zor şartlarda üretilen, aynı zamanda sanayi ürünü olan bal mumunun petekli bal tüketme yoluyla çöpe atılması milli bir kayıptır.''

İleri, petekli balın içindeki bal mumunun insan organizmasına yararlı olmadığını, besleyici hiç bir değerinin bulunmadığını vurguladı.

Hazmının kolay olması, alet ve ekipmanlarla el değmeden hasat edilmesi, petekli bala oranla hesaplı olması, laboratuvarlarda incelenebilme özelliğiyle daha güvenilir olması nedeniyle tüketiciler tarafından süzme balın tercih edilmesini öneren İleri, ''Petekli olan bal, süzme bala göre en az iki kat daha pahalıdır. Petekli balın yüzde 25'inin bal mumu olduğunu hesaba katarsanız bu oran üç katına çıkmaktadır. Arının yaşadığı yerin, kara kovan, sepet kovan, ağaç kovuğu ya da modern kovan olması balın kalitesine yansımamaktadır'' diye konuştu.

İleri, balın, bitkilerin çiçeklerinde, yaprak diplerinde bulunan bal bezleri tarafından salgılanan nektarın, arı vasıtasıyla enzimler katılıp, su oranının yüzde 17'lere düşürüldüğü bir gıda maddesi olduğunu sözlerine ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 102 yaşındaki kadın ameliyatla şifa buldu28 Haziran 2017 Çarşamba 17:19
  • Yeni doğan bebeğin yardımına koştular27 Haziran 2017 Salı 12:59
  • Merdiven altı estetik can yakıyor26 Haziran 2017 Pazartesi 13:17
  • “Koenzim Q10 ve Omega 3, yaşlanmaya karşı etkili oluyor”22 Haziran 2017 Perşembe 18:17
  • "Hasta bina sendromu"22 Haziran 2017 Perşembe 18:02
  • Doktor uyardı! Sağlığınız için okuyun22 Haziran 2017 Perşembe 18:00
  • Ramazan'da kan bağışları azaldı19 Haziran 2017 Pazartesi 17:02
  • - Parkinson hastalığında yanlış tanıya dikkat19 Haziran 2017 Pazartesi 17:01
  • Şiddet ve cinsel içerikli oyunlar çocukları olumsuz etkiliyor19 Haziran 2017 Pazartesi 16:59
  • Soylu "Dünya bağımlılık yüzyılında”19 Haziran 2017 Pazartesi 16:58
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 Kuzey Ekspres | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.