• BIST 97.898
  • Altın 145,728
  • Dolar 3,5767
  • Euro 4,0006
  • Trabzon 18 °C

'Diş çürüklerinden korunmak için doğru beslenme önemli'

'Diş çürüklerinden korunmak için doğru beslenme önemli'
Diş Hekimi Alpay Hava, diş çürüklerinden korunmak için asit ve şeker oranı yüksek içecekler tüketilirken pipet kullanmak ciddi fayda sağladığını belirterek, yemeklerden sonra bir parça peynir tüketm

Bakterilerin en önemli besin kaynaklarından olan fruktozun (meyve şekeri) içeriğinde yüksek oranda bulunduğu gıdaların da diş çürüklerini artırdığını söyleyen Diş Hekimi Alpay Hava, diş çürüklerinden korunmak için doğru beslenme ve diş temizliği hakkında açıklama yaptı. Diş çürükleri, ağız ortamında yaşayan bakterilerin ürettiği asitli bileşikler sebebiyle oluştuğunu, ağız ortamının asitliğini artıran tüm gıdaların, bakterilerin işini kolaylaştırdığını dile getiren Dt. Hava, beslenme alışkanlıklarının, içerisinde yüksek asit içerikli gazlı içeceklerin bulunmasının, diş minelerinde ciddi hasarlar oluşturabildiğini bildirdi.

Diş minesini zayıflatıp asitlik değerini yükselten gıdaların tüketimini azaltmak, bu gıdaların uzun süreli aşındırıcı etkisine maruz bırakmadan dişleri fırçalamak çok ciddi fayda sağladığını kaydeden Alpay Hava, ''Yiyecek içecek tüketiminden hemen sonra diş fırçalamak da doğu bir yaklaşım değil. Gıda tüketiminden yarım saat sonra diş fırçalamak gıdaların diş minesindeki aşındırıcı etkisini azaltacaktır. Yiyecek içeceklerden sonra ağzı suyla çalkalamak, 30 dakika sonra da fırçalamak çok daha doğru bir uygulamadır. Özellikle küçük çocuklarda diş temizliklerini yeterli yapamama ihtimallerini hesaba katarak dişler üzerinde birikinti bırakıp çürük oluşumunu artıran gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalı. Şekerleme, çikolata, cips, muz gibi yapışkan yiyecekler; meyve suyu ya da gazlı içecekler çok sık tüketilmemelidir. Asit ve şeker oranı yüksek içecekler tüketilirken pipet kullanmak ciddi fayda sağlayacak'' ifadelerini kullandı.

''Elma dişleri temizliyor''

Elma, havuç gibi sert meyve ve sebzeleri çiğ olarak tüketmek bu gıdaların mekanik temizleyici özelliği de sağladığının bilgisini veren Dt. Hava, ''Elmanın diş yüzeyindeki birikintileri temizleyebilen bir deterjan özelliği var. Bununla beraber dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da elmadaki fruktoz miktarıdır. Elmanın temizleme özelliğinden faydalanırken fruktozun bakterilerin asit özelliğini artırmasına fırsat verilmemeli. Tüketimden sonra ağzı suyla çalkalamak ve yarım saat sonra da fırçalamak yerinde olacaktır. Bikarbonat içerikli sade maden suları ağız ortamının asitleşmesini önlemekte faydalı olabilirler. Ayrıca yemeklerden sonra bir parça peynir tüketmenin çürük oluşumunu azalttığı tespit edilmiştir. Zararlı bakteri oluşumunu azalttığı, ağız pH dengesini nötrleştirdiği gözlenmiştir'' dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Kronik hastaya ayda 1000 TL30 Nisan 2017 Pazar 22:57
  • Akciğer kanserini yendi, borçları yüzünden intihar etti28 Nisan 2017 Cuma 16:12
  • Ev yapımı konserve tüketirken dikkat!22 Nisan 2017 Cumartesi 16:18
  • Cildinize bahar canlılığı getirin22 Nisan 2017 Cumartesi 16:16
  • 40 bin sağlık çalışanı alınacak!21 Nisan 2017 Cuma 17:01
  • 'Diş çürüklerinden korunmak için doğru beslenme önemli'15 Nisan 2017 Cumartesi 12:35
  • Mevsim geçişleri kalbi zorluyor10 Nisan 2017 Pazartesi 18:08
  • Basamak basamak kanseri yendiler06 Nisan 2017 Perşembe 10:48
  • Dört hastaya umut oldu!23 Mart 2017 Perşembe 10:25
  • Çağımızın hastalığı obezite!01 Mart 2017 Çarşamba 09:13
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 Kuzey Ekspres | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.