Şirketlerin satın almış oldukları Gayrimenkullerin ve Araçların iktisabında kullanılan kredilerin faizlerinin ve Döviz kredilerinde de kur farklarının, satın alınan Gayrimenkullerin ve Araçların maliyetlerine dahil edilip edilmeyeceği konusunda Vergi İdaresinin görüşleri aşağıdaki gibi olup, söz konusu finansman giderleri ve kur farklarının muhasebeleştirilmesinde bu görüşler doğrultusunda hareket etmek doğabilecek ihtilafları önlemek açısından yararlı olacaktır.
-Faiz Giderleri
Maliye Bakanlığı yayınlamış olduğu 163 No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ve Özelge bazında verdiği görüşlerde; iktisadi kıymetlerin aktifleştirildiği hesap dönemi sonuna kadar ödenmek ve tahakkuk etmek suretiyle kesinleşmiş olan faiz giderlerinin sabit kıymetlerin maliyetine dahil edilerek o yıl aktifleştirilmesinin zorunlu olduğunu ifade etmiştir.
Maliye Bakanlığının görüşüne göre; Sabit kıymetin aktifleştirildiği hesap döneminden sonraki dönemlerde tahakkuk edecek finansman giderlerinin sabit kıymetin maliyet bedeline dahil ederek aktifleştirmek veya tahakkuk ettiği dönem gideri yazmak konusunda herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır.
Sabit varlığın aktifleştirildiği dönemden sonra ortaya çıkan gerçekleşmiş kredi faiz masraflarını mükellef gidere yazmakta veya maIiyete dahil etmekte serbesttir.
Nitekim İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığınca verilen20.07.2011 tarih veB.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 68-1020 sayılı bir Özelgede:
“……Bu itibarla, envantere dâhil edilen İktisadi Kıymetin satın alınması için bankalardan alınan ticari kredi için ödenen faizlerin, bu iktisadi kıymetin iktisap tarihinden ilgili hesap döneminin sonuna kadar olan kısmının maliyete eklenmesi zorunludur. Bu tarihten sonra tahakkuk eden kredi faizlerinin ise maliyete intikal ettirilmesi suretiyle amortismana tabi tutulması veya doğrudan gider olarak muhasebe kayıtlarına intikal ettirilmesi mümkün bulunmaktadır….” denilmiştir.
Yukarıdaki izahatlar bağlamında; dolaylı yada dolaysız olarak banka kredisi kullanmak suretiyle yapılan Gayrimenkul ve Araç alımlarında, alımın yapıldığı yılın sonuna kadar oluşacak faiz giderlerinin doğrudan gider yazılmayıp anılan iktisadi kıymetlerin maliyetine eklenmesinin zorunlu olduğu anlaşılmaktadır..
-Kur Farkları
Gayrimenkullerin veya Araçların iktisabında kullanılan döviz kredileri ile ilgili kur farklarında da faiz giderleriyle ilgili olarak yukarıda açıklandığı gibi hareket edilecektir.. Yani, Yabancı kaynaklı kredi ile iktisap edilen gayrimenkulün veya Taşıtın aktife girdiği dönem sonuna kadar ortaya çıkan kur farklarının sabit varlığın maliyet bedeline ilave edilmesi zorunludur. Takip eden yıllara ait kur farklarının doğrudan gider yazılması veya maliyete intikal ettirilmek suretiyle amortismana tabi tutulması ise mükellefin tercihine bırakılmıştır…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.