• BIST 104.828
  • Altın 271,879
  • Dolar 5,7478
  • Euro 6,3289
  • Trabzon 12 °C

Kalp İçin Haftada 2 Balık Tüketilmeli

Kalp İçin Haftada 2 Balık Tüketilmeli
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Seda Demetgül, protein ve omega 3 bakımından zengin, sindirimi en kolay besinlerden biri olan balığın haftada en az 2-3 kez tüketilmeli gerektiğini söyledi.

  Balık sezonu açılmasından bu yana yaklaşık 1 ay geçmesi nedeniyle artık tezgâhlar doldu, balıklar soframıza daha sık gelmeye başladı. Balığın sağlık açısından saymakla bitmeyen faydalarıyla ilgili bilgiler veren Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Seda Demetgül, eşsiz bir besin değeri taşıyan balığa haftada en az 2-3 öğünde mutlaka yer verilmesi gerektiğini dile getirerek uyarılarda bulundu.
balik.jpg  Özellikle tam mevsimindeyken mutlaka hem çocukların hem de yetişkinlerin balık tüketimlerine özen göstermesi çağrısında bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Seda Demetgül, balığın fosfor açısından zengin, kolesterolü az, sindirimi kolay bir besin olduğuna dikkat çekerek “Fazla yağlı olmamak ve tavada kızartılmamak şartıyla balık eti, diğer et ürünlerine kıyasla daha kolay sindirilir. Balık daha az karbonhidrat içermesinin yanı sıra madensel tuzlar ve mineraller açısından da zengindir. Bol miktarda fosfor, kalsiyum, iyot ve flor içerir. Bunun yanında A, B1, B2 ve D vitaminleri ile Omega 3 yağ asitlerinden de zengindir” diye konuştu.

Diyabet riskini azaltıyor
12-009.jpgDiyetisyen Seda Demetgül, balığın sağlık açısından faydaları ile ilgili şu bilgileri verdi: “Balığın içeriğinde bulundurduğu iyot, zekâ gelişimine fayda sağlar, Omega 3 yağ asitleri kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürücü etki göstererek kalp sağlığını korur. Araştırmalarda yüksek Omega 3 yağ asitlerini barındıran somon, uskumru ve ton balığı gibi balıkların depresyona karşı büyük fayda sağladığı ortaya koyulmaktadır. Omega 3, insülin işlevini düzenler ve diyabet riskini azaltır, Alzheimer’ın oluşturabileceği hafıza kaybını önlemede de önemlidir. Balığın içeriğindeki kalsiyum ise, kemik büyümesini ve kemik sağlığını koruyucu etkiye sahiptir. Balıkta bulunan bir diğer vitamin olan A vitaminin göz sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olduğu bilinmektedir."

Bayat balığın gözleri matlaşır
3-042.jpg  Tüketilen balığın taze olduğundan mutlaka emin olunması gerektiğinin altını çizen Dyt. Seda Demetgül, şu uyarılarda bulundu: “Bayat balık tüketmek vücutta istenmeyen rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Taze bir balığın eti sert ve diri olmalı, parmakla basınca çukurlaşmamalı, derisi kaygan ve parlak olmalı, solungaçları parlak kırmızı olmalı, pulları derisinden kolayca ayrılmamalıdır. Taze balık deniz kokuludur, bayat balık çok daha ağır kokuludur. Balık bayatladıkça gözleri matlaşır, taze balığın gözleri ise parlak olur. Ayrıca balıkları kızartarak tüketmek yerine buğulama, ızgara, fırın pişirme yöntemlerini kullanmak besin değerini kaybetmemesi için çok önemlidir."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Aldı07 Kasım 2019 Perşembe 15:15
  • İndirim Protokolü !05 Kasım 2019 Salı 18:39
  • Devlet Hastanesinde Akupunktur Polikliniği Açıldı04 Kasım 2019 Pazartesi 16:59
  • 26 Bin 524 Hasta Organ Nakli Bekliyor04 Kasım 2019 Pazartesi 16:29
  • ‘Sağlıkta Şiddete Çok Yönlü Bakış’ sempozyumu02 Kasım 2019 Cumartesi 17:56
  • “Ben Sizlerin Gözlerindeki Gülümseme İle Besleniyorum”02 Kasım 2019 Cumartesi 16:38
  • Tiroit Bezi Bozukluklarında Erken Tanı Önemli01 Kasım 2019 Cuma 16:01
  • Her bel ağrısı fıtık mıdır?30 Ekim 2019 Çarşamba 11:36
  • Kuşburnunun Faydaları!30 Ekim 2019 Çarşamba 11:23
  • Kalp ve damar hastalarına uyarılar29 Ekim 2019 Salı 15:40
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 Kuzey Ekspres | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.