• BIST 106.926
  • Altın 151,352
  • Dolar 3,6718
  • Euro 4,3287
  • Trabzon 15 °C

Karalahanadan sofralık yağ

Karalahanadan sofralık yağ
Karadeniz mutfağının vazgeçilmez sebzesi karalahanadan sofralık yağ elde edilecek.

RTEÜ Pazar Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Seyis tarafından hazırlanan projeyle karalahananın yaprağından ve tohumundan sofralık yağ elde edilecek. 
Fatih Seyis, lahana tohumlarında yüksek oranda yağ tespit ettiklerini belirterek, “Karadeniz Bölgesi için konuşacak olursak en fazla bilinen tabii ki karalahana. Ama bunun beyaz baş lahana olsun, kıvırcık lahana olsun, Brüksel lahana olsun birçok akraba formu var. Yaptığımız çalışmalar sonucunda 3 tane lahana genotipinde biz tohumunda bitkisel yağ kalitesini bulduk. Bu şu demek; lahana tohumunda ekstratlama ya da preslemeden sonra elde edilecek yağı rahatlıkla salata yağı olarak kullanabilirsiniz mutfakta” dedi.
Dekan Seyis, bu bitkilerin bugüne kadar hep sebze yönüyle değerlendirildiği için kimsenin bunların tohumuna bakmadığına dikkat çekerek “Bu bizim bölge için ne ifade ediyor derseniz, biz şunu yapacağız; aklımızda böyle bir düşünce var. Bir karalahana ile önümüzdeki bitkisel yağ kalitesine sahip lahanaları melezlemek suretiyle, karalahanaya benzeyen ama tohumunda o yağ kalitesine sahip formları seçmek suretiyle” diye konuştu.
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2007 Kuzey Ekspres | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.