• BIST 105.268
  • Altın 163,398
  • Dolar 3,9604
  • Euro 4,6498
  • Trabzon 12 °C

MESAİLERİ 04.00’DA BAŞLIYOR

MESAİLERİ 04.00’DA BAŞLIYOR
Lokantacılar Odası Başkanı Hüseyin Er, esnafının sorunlarını anlattı

 

Hüseyin Er “Sokaklarda kimseler yokken köpekler eşliğinde sabah 04.00’da iş başı yapıyoruz” dedi.

Röportaj: Bahar KURBAY

****

Sabah ezanı bile okunmadan günün ilk saatlerinde işlerinin yolunu tutan Lokantacıların sesi olan Trabzon Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı ve Gelik Lokantasının sahibi Hüseyin Er, usta bulamadıklarından, işçi sorunu yaşadıklarından yakındı. Başkan Hüseyin Er ile seçim sürecinde bir çok konuyu masaya yatırdık.
İşte o sohbetimizden öne çıkan soru ve cevaplar…

27 YILLIK LOKANTACI

-Bu işe nasıl başladınız?

1990 yılında başladık. 27 yıldır devam ediyoruz. Sadece kendimiz için değil başkan olarak diğer arkadaşlarımızın daha iyi noktada olması için mücadele ediyoruz.

-Baba mesleğiniz mi?

Hayır. Elbise temizleyicisiydim. Sonradan rahmetli ortağım lokantacı olduğu için  karar verdik. Onun çok büyük katkıları oldu.  İşimizin temeli temizlik.  Diğer kuru temizle olayında da çok başarılı olduğumu söylerdiler. Ancak o sektör bitmeye yüz tuttu. Şimdiler çok uyguna kıyafetler alıp giyebiliyorlar.

TRABZON’UN POTANSİYELİ BELLİ

-Lokantacılık zor mu?

Sabahın 4’ünde kalkıp caddedeki köpeklerle birlikte arkadaşlık yaparak birçok insanın uyanmadığı saatlerde lambaları yakan, gece 2.00’lere kadar mücadele veren bir sektörüz . Hangi sokağın arasına girerseniz girin bir lokanta bulursunuz. Ailesiyle çoluğuyla çocuğuyla ekmek derdinde olan bizler bu sıralar işçi problemi fazlasıyla yaşıyoruz. Kimse çalışmıyor, işçi bulamıyoruz. Öyle ki Afganlı çocukları çalıştırmak zorunda kalan arkadaşlarımız var. Henüz 13 yaşlarında olan kız çocuklarımız adına çok üzüldüm. Oyun çağında yahut okul çağındaki çocuklar çalışmak zorunda kalırken yetişkinliklerin çalışmaması çok üzücü bir durum. İşçi sorununu doruk yaptı. Sadece lokantacılar değil diğer esnaf da işçi bulma sorunu yaşıyor. Bizler sıcak yemek ustası bulmak mümkün değil. Sektörün bir numaralı sıkıntısı bu. Ben şuan iki oğullumla mücadele ediyorum. Nereye kadar devam eder onu da bilmiyorum. İstanbul, Ankara, Adana gibi çok potansiyeli olan bir yer değil Trabzon. Potansiyelimiz belli.

TRABZON’DA 600 LOKANTA

-Trabzon’da kaç tane lokanta var?

Bize kayıtlı 400, 150 de sanayi odasına var. Merdiven altı olayını da düşünürsek 600’ün üzerinde...

-Sizi tercih eden müşteriler en çok hangi yemeğinizi tüketiyor?
İnsanlar eti seviyor. Sebze tüketimi çok yok. Erik kompostomuz var. Tatlımızı, böreğimizi kendimiz üretiyoruz.

-Kaç Kişi çalıştırıyorsunuz?

12 çalışanımız var... Aşçı sayımız 3, ikisi kadın. Kadının eli değecek, kadın eli değdiği yer temizdir. Bu işin ana temelinde temizlik var. Alt yapı temizliği çok önemli.

KAFELERLE REKABET

-Kafe kültürü rekabet oluşturuyor mu?
Tabi ki rekabet oluşturuyor.  Marka denilenler büyük sıkıntı oluşturuyor. Sektörümüz aşırı sıkıntı içerisinde. Bilindik yabancı markaların kartlarını kullanmamak adına yerli bir kart çıkarmıştık. Yabancı menşeli kartlarda 4 katrilyon gibi bir para gidiyor. Yerli art çıkartırsak daha iyi olur diye düşündük. Federasyonumuzla aldığımız bu karar doğrultusunda tanıtım için Trabzon’dan harekete geçmiştik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, milli kart olması nedeniyle destek verdi. Ne yazık ki üst kuruluşlar tarafından adeta tehdit edildik. Bizim çıkardığımız kartta %’de 3 kesinti oluyordu. Olması gereken ölçüdeydi. Bir şeyler yapmaya kalktığımızda çok başarılı olamıyoruz.

YİNE ADAY OLACAK

-Seçim kararı söz konusu... Başkanlığı bırakmayı mı düşünüyorsunuz?

Hayır. Yine adayım. Mücadele etmeye devam edeceğiz. Şuan karşımızda aday yok.

-Tekrar başkan seçilirseniz neler yapacaksınız?
Projelerimizi hazırlamaya devam ediyoruz. Üyelerimizin ortak isteği üzerine eti daha uyguna nasıl alabiliriz sorusunun çözümü hazırlıyoruz. Birincil önceliğimiz bu sorunu ortadan kaldırmak.

“MALZEME YORGUNLUĞU ÇEKİYORLAR”

-Esnafın size söylediği sıkıntılar neler?

Yetişmiş eleman yok, yetişmek için mücadele de yok. Her ay Ankara’ya İstanbul ve Antalya’da toplantı yapıyoruz. Turizm bölgelerinde işçi problemi olmadığını görüyorum. Trabzon’da marka adı altında hizmet veren insanların 100 gramlık dürüm yerine 60 gramlık vermesi... Malzemeden çalma yahut farklı eylemlerle daha ucuz algısı yaratanlardan rahatsızlar. O arkadaşları adalete, hakka davet ediyoruz. Her işin bir kuralı vardır. Malzeme vermenin bile bilimselliği vardır. Çeşitli yollara gidip kar etme derdine gidenler 6 kg dönerden 12 bin lira kazanıyorlar. Mankenlik yapsanız alamazsınız. Bunun dışında  üst kuruluşların metal değil malzeme yorgunluğu çektiği söyleniyor. 20 yıldır aynı yerdeler.

BELEDİYEYE TEŞEKKÜR

Ortahisar Belediyesine odamız ve üyelerimiz adına teşekkür ediyorum. 30 yıldır lokantacı olarak mücadele veriyorum. Marka adı altında şehrimizde yer açıp, kaliteden ödün verenleri yaşatmamaları doğru bir karardır. Denetleyicilerimiz bu konularda hassas davranıyor. Bizim aldığımız terbiye gereği davranıp halkımız sağlıklı yemekler tüketmesini önemsiyoruz. Aksi takdirde davrananlar halkımıza zarar vermiş oluyor. Bu zararı engellemek için denetleyen belediyemiz bu konuda hassas davranmaya devam etmesi dileğimizdir. Onlara güveniyoruz.

OBEZİTE ORANI ARTTI

-Lokantacılık sektörünü geçmişle kıyasladığınız da müşterilerde artış mı azalma mı söz konusu?
 
Geçmişte fast-food olayı yoktu. Sıcak yemek tüketimi şart. Çocuklarımız dahi sağlıklı beslenmeye uzak olduğu için obezite oranı arttı. Öncelerde sıcak yemek tercih edilirdi. Şimdilerde ayak üstü tüketim popüler.

-Yıllardır varsınız. Sizin yemeklerinizi, sizi diğerlerinden farklı kılan ne?

Bizim için disiplin çok önemli. Yemeğin nasıl çıktığına hep dikkat ederim. Müşterimiz her şeyden öncedir. Bizi tercih ettiler.

KAYA TUZU KULLANIYORLAR

Sağlık Bakanlığı tuzu masalardan kaldırın isteyene verirsiniz dedi. Bizde buna alternatif olarak kaya tuzunu kullanarak daha sağlıklı bir yol izleme kararı aldık. Müşterilerimizin bu karar çok hoşuna gitti.

-Son mesajınız?

Tüketici seçici olsun. Bilinçli olmak daha sağlıklı olmanızı sağlar. Bilimsel destek alıyoruz. Dolayısıyla ürünlerimizi seçerken de dikkat ediyoruz. Bu hassasiyet herkeste olmayabiliyor. Bunun ayrımı yapacak olan sizlersiniz. İnsanlarımızın seçici olmasını rica ediyoruz.

003-003.jpg

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • “BİR DUBLE SIR”30 Ekim 2017 Pazartesi 14:04
  • İŞ DÜNYASINDA KALİTE, SPOR DÜNYASINDA EĞİTİM ŞART27 Ekim 2017 Cuma 12:35
  • MESAİLERİ 04.00’DA BAŞLIYOR23 Ekim 2017 Pazartesi 10:52
  • SADECE FUTBOLU DÜŞÜNÜYORSAN YAZIK OLUYOR!11 Ekim 2017 Çarşamba 10:52
  • CAN HOCAYLA YENİ HAYAT29 Eylül 2017 Cuma 12:13
  • MERVE UZUN İÇ MİMARLIK FARK YARATIYOR26 Eylül 2017 Salı 12:00
  • Ayça, Trabzon gecelerine damga vurdu18 Eylül 2017 Pazartesi 13:38
  • TRABZON DÜNYA’YA DERS OLDU08 Eylül 2017 Cuma 11:29
  • DOĞU KARADENİZ ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİ02 Eylül 2017 Cumartesi 13:25
  • BİSİKLET AŞKI İLE ÇIKTI YOLA, 61’DE VERDİ MOLA26 Ağustos 2017 Cumartesi 12:49
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 Kuzey Ekspres | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.