• BIST 93.699
  • Altın 212,456
  • Dolar 5,2873
  • Euro 6,0224
  • Trabzon 10 °C

MİLLETİN ŞEKERİYLE OYNAMAK

Dr. Hasan AKYÜZ

          Son günlerde şeker fabrikalarının özelleştirme kararı ve bu kararın olası sonuçları önemli gündem konusu… Şeker neden önemli, Türkiye gibi en uç noktada problemleri olan bir ülkenin enerjisini harcamaya değecek bir öneme ve önceliğe sahip bir mesele mi?  Cevabımız kesinlikle evet olmalı. Şeker İnsan Vücudu için, metabolizmanın sağlıklı işlemesi açısından olmazsa olmaz  temel maddelerden biridir. Özellikle kompleks karbonhidrat grubu, glisemik indeksi düşük şekerler organlarımız için gereklidir. Dünyada kullanılan şekerin en kalitelisi şeker pancarından üretilir. Kalitesiz ve metabolizmaya en zararlı etki yapan şekerin mısır gibi ürünlerden elde edilen glukoz şurubu olduğu bilinmektedir. Türkiye’de Şeker üretimi esas olarak şeker pancarından üretilmektedir. Şeker Pancarı üretimi yapan çiftçimiz şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve özellikle mısır şurubu üreten grupların eline geçmesi halinde pancardan şeker üretiminin sonlanıp mısır şurubu kullanımının ağırlıklı olacağını, bu nedenle kendilerinin ekonomik bir yıkıma uğrayıp ve belki de göç etmek zorunda kalacakları endişesini yaşıyor. Endişelerinde uzun vadede haklılık paylarının olduğunu düşünüyorum. Fakat bu olayın asıl önemli kısmı toplum sağlığına olması muhtemel yansımaları olacaktır.
***
          Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararında hangi politik ve ekonomik faktörlerin rol oynadığı soruları izaha muhtaç ve araştırılması gereken konular olmakla birlikte, atılacak bu adımın sonuçlarının özellikle genç ve gelecek nesiller üzerindeki olası etkilerini incelemek gerekir. Şekerin her türlüsü alınması gerekenden fazla miktarda tüketilirse yarardan çok zarar getirir. Fakat toplumun bir kesiminde tedirginlik oluşturan mısır şurubu denilen şeker türünün yaygın kullanılması durumu söz konusu olursa karşılaşacağımız durum bırakın zararı tahribat demektir. Mısır şurubu maliyeti daha az, daha tatlı bir ürün olması nedeniyle tatlı sektöründe kar marjı daha yüksek ve dolayısıyla şekerli mamul sanayinin fırsat bulduğunda ürünlerde en fazla miktarda kullanmak isteyeceği bir üründür.  Vücuda alındığı takdirde ön etki olarak vücudumuzun şeker dengesini alt üst eder. Alzheimer hastalığı riskini arttırdığı ve hormonal sistemlerimizi bozarak östrojen, testosteron ve diğer hormonların salgılanmasını artırabileceği bilinmektedir. Ayrıca uzun vadede kansere sebep olduğu tespit edilmiştir. Vücutta daha çok yağ depolanmasına ve kilo alınmasına neden olmaktadır. Dünyada tarafsız bilim adamları ve saygın üniversitelerin yaptığı çeşitli araştırmalar bu tespitleri desteklemektedir. Utah Üniversitesi, doğal şeker olan pancar yerine mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker kullanılmasının yaşam süresini kısalttığını tespit etti. Aynı araştırmada nişasta bazlı şekerin kısırlığı artırdığı da görüldü. Dişi fareler üzerinde yapılan denemelere göre, mısır şurupları ile beslenen farelerin sofra şekeri ile beslenen farelere göre yaşam sürelerinin 1,87 kat kısaldığı ve üretkenliklerinin azaldığı belirlendi.  Mısır şurubu kullanılan ülkelerde diyabet sıklığı yüzde 20 daha yüksek. Global Public Health dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, dünya genelinde mısır şurubu kullanılmasının tip 2 diyabet epidemisinde ve Obezite gelişiminde önemli bir risk faktörü olduğu açıklandı. Peki Avrupa bu olaya nasıl bakıyor? Mısır şurubu Fransa, Hollanda, Avusturya, İrlanda, İsveç, Yunanistan, Portekiz, Slovenya, Danimarka ve İngiltere de yasak. Ayrıca bizde Şeker pancarı üreticisine binbir zorluk çıkarılıp üretimi sürekli düşürülürken Avrupa Birliği genelinde 2017 yılında pancar üretimine ayrılan alan % 16’nın üzerinde artarak 1.7 Milyon Hektar olmuş ve hektar başına alınan verim yapılan iyileştirmelerle % 19 civarında arttırılmıştır. Sadece Hollanda da ( Hollanda merkezi istatistik kurumu verilerine göre ) ülkede son 1 yılda şeker pancarı ekim alanları % 21 oranında arttı. Ülkemizde Şeker fabrikalarının özelleştirme kararı ve bu karara glukoz lobisinin yaklaşımı ,ısrarı ve iştahı , Bu gelişmelere karşın Avrupa da şeker pancarı  üretiminde yaşanan artış ve mısır şurubu kullanımındaki gerilemeye  bütüncül olarak bakarsak  görünen resimde olumsuz sonuçlarla karşılaşacağımız şüphesi kuvvetleniyor.
***  
                Bizim Ahmetlerimizin Hasanlarımızın Ayşelerimizin sağlığı Hollandalı Hanstan Fransız Pier den daha değersiz değildir. Avrupalı geleceğinin teminatı çocuklarını bu zehirden mümkün olduğunca korumaya çalışırken bizim marketlerimizde janjanlı ambalajlarda 1 liraya satılan tatlı zehirlerle nesillerimizi ve geleceğimizi kendi ellerimizle hastalıkların kucağına atmamalıyız. Bu konuda endişeli olan toplumun bir kesiminin ve pancar üreticisinin rahatlaması ve kendini daha güvende hissetmesi için yapılacak ilk olumlu icraatın Bakanlar Kurulunun elinde bulunan Nişasta Bazlı şeker kullanım kotasını gerektiği durumlarda % 50 ye kadar arttırabilme yetkisinin Meclise devredilmesi ve kullanım oranının arttırılma kararının nitelikli çoğunluğa bağlanması mantıklı ve makul bir uygulama olacaktır.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2007 Kuzey Ekspres | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.