• BIST 104.689
  • Altın 270,718
  • Dolar 5,7405
  • Euro 6,3314
  • Trabzon 20 °C

Uzmanlardan 'tatlı' uyarı

Uzmanlardan 'tatlı' uyarı
Samsun Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Başhekimi Uzman Dt. Ali Çağhan Ovalı, tatlı gıdaların asitli içeceklerin tüketimi sonrasında yarım saat içerisinde dişleri etkin bir şekilde fırçalanması ve kürdan yerine mutlaka diş ipinin tercih edilmesi gerektiğin

    Dt. Ovalı, bayramların vazgeçilmez ikramlarından olan şekerleme, çikolata ve tatlıların ve bunlarla beraber sunulan asitli içeceklerin dişlerin çürümesine neden olabildiğini söyledi. Beslenme alışkanlıklarını gıdanın cinsine ve ağızda kalma süresine dikkat ederek diş çürüğü oluşumunu engellemenin kendi ellerinde olduğunu ifade eden Ovalı, “Bu tür gıdaların tüketimi sonrası yarım saat içerisinde dişlerimizi etkin bir şekilde fırçalamalı ve kürdan yerine mutlaka diş ipini tercih etmeliyiz. Dişlerimizi sadece fırçalamak yeterli olmayacaktır. Özellikle dişlerin aralarında oluşabilecek çürüklerin önlenmesinde diş ipi kullanılmalıdır” dedi.

Neler yapılmalı? 
aw717291_01-002.jpgBu tür durumlarda neler yapılabileceği hakkında da bilgi veren Ovalı, “Ağızda oluşan asidik ortamı azaltmak için dişlerimizi fırçalayamadığımız durumlarda ağzımızı bol ılık suyla çalkalamalı ve mümkünse süt veya peynir tüketmeliyiz.

citir_baklava_nasil_yapilir_h494042_6ccc7.pngTatlı, şeker, lokum veya çikolata gibi bu tip gıdaların mümkün olduğunca öğün aralarında tüketilmesinden kaçınılmalı daha çok öğün sonrası tüketilmesi tercih edilmelidir. Tükürük salgısının artması asidik ortamı azaltacağından şekersiz sakız çiğnemek hem diş sağlığını korurken ağız kokusunun giderilmesinde de faydalı olacaktır. Lokmaları yavaş ve iyi çiğnemek, tükürük salgısını artırdığı için diş sağlığı açısından önemlidir. Lokum gibi yapışkan şekerlemeler tatlılar arasında en riskli olanlardır. Bu gıdaları suyla çalkalayarak dişlerden uzaklaştırmak pek mümkün olmamaktadır. Diş fırçalamanın yanı sıra diş aralarında kalan bu tür şekerlemeler ancak diş ipi kullanılarak uzaklaştırılabilir. Çocuklarda azı dişlerindeki girinti ve oluklar erişkinlere göre daha derindir. Bu nedenle özellikle lokum gibi yapışkanlı şekerlemelerden sonra anne ve babaların çocuklarına mutlaka dişlerini iyi bir şekilde fırçalaması konusunda yardımcı olmaları gerekmektedir” diye konuştu. 
  Dt. Ovalı ayrıca, bayramlarda çay ve kahve gibi renklendirici içeceklerin aşırı tüketilmesinin dişlerin sararmasına da neden olduğunu sözlerine ekledi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Aldı07 Kasım 2019 Perşembe 15:15
  • İndirim Protokolü !05 Kasım 2019 Salı 18:39
  • Devlet Hastanesinde Akupunktur Polikliniği Açıldı04 Kasım 2019 Pazartesi 16:59
  • 26 Bin 524 Hasta Organ Nakli Bekliyor04 Kasım 2019 Pazartesi 16:29
  • ‘Sağlıkta Şiddete Çok Yönlü Bakış’ sempozyumu02 Kasım 2019 Cumartesi 17:56
  • “Ben Sizlerin Gözlerindeki Gülümseme İle Besleniyorum”02 Kasım 2019 Cumartesi 16:38
  • Tiroit Bezi Bozukluklarında Erken Tanı Önemli01 Kasım 2019 Cuma 16:01
  • Her bel ağrısı fıtık mıdır?30 Ekim 2019 Çarşamba 11:36
  • Kuşburnunun Faydaları!30 Ekim 2019 Çarşamba 11:23
  • Kalp ve damar hastalarına uyarılar29 Ekim 2019 Salı 15:40
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2007 Kuzey Ekspres | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.