YKS'ye girecek olanlara tavsiyeler
Yarın başlayacak olan sınavlarda bir çok öğrencinin sınav esnasında ne yapmalı ve nasıl daha iyi sonuçlar alabilecek. İşte sınav öncesinde ve sınav esnasında uygulanması gereken bazı tavsiyeler...

SINAV ORTAMINA VE SORULARA DAİMA HAZIRLIKLI OLUN
Çok fazla heyecan yapmayın ve diğer sınavı sınav esnasında düşünüp sınavınızın daha kötü bir hal almasına engel olun.
Baraj sınavını geçmek için sabah erken uyanın ve geçen yıllara ait olan sınavı çözün. Sabah erken kalkıp sınav saati zamanında sınavı çözün ve bu sizin sınava daha motive olmanızı sağlayacak. Çünkü geçen yıllarda çıkan soruları bir bütün olarak görecek ve soruları çözdükçe güveniniz de artacak. Kendinizi her daim sınav ortamına hazırlama çabasına girin buda sizin sınav ortamına her an hazır biri olmanızı sağlar.
Soruların hepsini ya da %90'ını doğru yapmanıza gerek yok. Kazanmak istediğiniz bölüm ve hangi üniversiteyi okumak için yapılması gerekenleri sizler biliyorsunuz. Sınava girmeden önce hayal ettiğiniz o güzel ve eğlenceli günleri sınavı kazandığınızı hayal edip ve üniversitedeki hayallerinizi gerçekleştiriyorsunuz bunlar tekrar gözünüzün önünden geçirin bu sizi sınava daha moralli girmenizi sağlayacak.
SINAVA GİRMEDEN ÖNCE EKSİKLERİNİZİN FARKINDA OLUN
Konu eksiklerinizi belirleyin ve bu eksiklerinizin farkında olun. Günümüz öğrencilerinin en büyük problemi eksiklerinin nerede olduğunu bilememek. Yani konu eksiğin var ama tam olarak hangi konularda ve derslerde olduğunu bir çok öğrenci bilmiyor. Alın ders kitaplarının içindekiler kısmını, konuları tek tek bir veya bir kaç kağıda geçirin ve eksik konuların önüne eksi koyun ve kendinize yol çizin.
Son beş yılda hangi konudan ne soru çıkmış araştırın, bunları bilmeniz çok önemli. çok zorlandığınız konular var bunlara çalışmazsanız, bu konudan kaç soru çıktığını araştırıp, ona göre çalışabilir ya da bırakabilirsiniz.
SINAVA GİRMEDEN DİKKATİNİZİ TOPLAYIN
Sınava kafanızı toplayıp girmek sizi daha dikkatli biri yapar bunu da sınava girmeden önce dikkatinizi çok iyi toplamanız lazım başka şeylere dikkat harcamamanız lazım. Kitap okuyabilir, yürüyüşe çıkabilirsiniz. Bedeninizi aşırı yormayacak egzersizler yapabilirsiniz.
Sizi sakinleştirebilecek olan müzikleri dinleyip bu şekilde daha iyi hissedebilirsiniz. Eğer bilgisayar ile çok vakit geçiriyorsanız bundan kaçının bu sizi çok yorgun yapar ve dikkat dağınıklığına neden olur.
Yemeğinizi evde yiyin dışarıdan yemek yemeyin. Sınavdan önceki akşam yemeğinin hafif olmasına dikkat edin. İstediğiniz ve bünyenizin alışık olduğu yemeklerden yemeye çalışın.
SINAV ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER
Sınava başladığınız anda her şeyi unuttuğunuz duygusuna kapılabilirsiniz. Bu, geçici bir durumdur. Sınava giren her aday bu durumla karşılaşabilir. Dert etmeyin, geçer. Birkaç soruyu yanıtladıktan sonra bu duygu kendiliğinden yok olur. Değişimi hissetmezsiniz bile.
Sınav süresince moraliniz bozulduğunda, konsantrasyonunuz dağıldığında ve yorgunluk hissettiğinizde nefes egzersizi yapabilirsiniz. Bunun için 10-15 saniye arkanıza rahatça yaslanarak burnunuzdan derince nefes alın ve aldığınız nefesi bir miktar içinizde tutarak ağzınızdan yavaşça verin.
Sınavın ilk 15 dakikası çok önemlidir. Genellikle adaylar bu dakikalarda hata ve panik yaparlar. Bu süreyi ısınma süresi olarak düşünün ve rahatlayın. Kaygınızı, aşırı düzeyde olmadığı sürece size enerji ve motivasyon veren bir duygu olarak kabul edin.
Sınav bir sıralama sınavıdır. Size zor gelen soruların birçok öğrenciye de zor geleceğini aklınızdan çıkarmayınız. Sınavın sonucunu değil, sınav esnasında sınav süresini en iyi şekilde değerlendirerek, yapabileceğinizin en iyisini nasıl yapabileceğinizi düşününüz. Bu durum dikkatinizi duygularınıza değil soruların çözümüne yönlendirmenize yardımcı olacaktır.
Sınav sırasına oturduğunuzda heyecanınız tavan yapabilir, eliniz ayağınıza dolaşabilir. Suyunuzun kapağını sıkı kapatın ve içtikten sonra sınav kağıdından suyunuzu uzak tutun. Böylelikle heyecan nedeniyle suyu sınav kağıdına dökmek gibi bir olay gerçekleşmez.
En iyi olduğunuz alandan başlayın veya sınava kadar gittiğiniz düzende ilerleyin. Yani sınavdan önce hep matematik ile başlıyorsanız düzeni bozmayın.
Sınav esnasında yeni bir taktik deneyeyim işine girmeyin. Heyecanınız artabilir. Gözetmenler sınava başlayabilirsiniz dediğinde hemen soru çözmeye başlamayın. İlk önce sınav kitapçığını gözden geçirin, sorulara bir bakın. Beyniniz arka planda o sorular için kendini hazırlamaya başlayacak. Böylelikle daha hazır bir şekilde testlere geçeceksiniz. Konu dağılımlarını da görünce moralinizi bozmadan ilerleyeceksiniz. Paniğe gerek yok.
Bilmediğiniz soruları muhakkak boş bırakın. Daha sonra sınav bittiğinde onu tekrar gözden geçirin.
Kaydırma yapmamak için soruyu çözer çözmez işaretleyin ve sınav sonunda soruları işaretleyeceğim telaşına düşmeyin. Sınavı bitirdikten sonra işaretlenen şıkları kontrol edin ve teslim edin.