Bolivya halkı genel hatlarıyla çok arkadaş canlısı olarak bilinir - Gezi Yazısı 9

Katolik dininin güçlü kökleri olmasına rağmen, çiftlerin evlenmeden önce birlikte yaşamaları hala yaygın durumda. Gelenekler ülkenin bölgesine ve sosyal sınıfa göre farklılık göstermekte.

Bolivya sokaklarında melon şapkaları ve ilginç kıyafetleriyle sokaklarda dolaşan Bolivyalı kadınlar dikkat çekmekte.  1800’lü yıllarda İngiliz bir firma Bolivya’da çalışan İngiliz demiryolu işçileri için o zaman çok popüler olan bu melon şapkaları üretiyor. Bir gemi dolusu şapkayı Bolivya’ya gönderiyorlar. Şapkalar işçilere ulaştığında ise büyük bir problemle karşılaşıyorlar. Şapkalar çok küçük ve hiçbir işçinin kafasına uymuyor. Şapkaları elinde kalan akıllıca bir fikirle ortaya çıkıyor. Bolivyalı kadınlara bu şapkanın Avrupalı kadınlar arasında moda olduğunu anlatıyorlar. O zamandan bu zamana aradan 150 sene geçmesine rağmen melon şapka bugün hala Bolivya kültürünün ve kimliğinin bir parçası ve ülkenin her yerinde görmek mümkün. Bolivyalı kadınlar gururla taşıyorlar bu şapkayı.

CHOLİTA DENİYOR

Bolivya’da Aymara ve Keçuva yerlisi kadınlara cholita deniyor. Cholitalar yakın tarihe kadar ayrımcılığa uğramışlar. Yerli oldukları için restoranlara hatta La Paz’ın şehir merkezine bile sokulmuyorlarmış. Taksi ya da otobüsle bile seyahat etmelerine izin vermiyorlarmış. Eski Bolivya başkanı Evo Morales’in de yerli olması ve yaptığı reformlar sayesinde tüm bu ayrımcı politikalar sona ermiş. Artık Cholitalar da en az diğer Bolivyalılar kadar özgürlüğüne kavuşmuşlar.

KİLOLU KADINLAR

Bolivya kültüründe ve estetik anlayışında erkekler kilolu kadınlardan hoşlanıyorlar. Neredeyse zayıf bir cholita’ya rastlamak mümkün değil. Cholitalar’ın güreş müsabakaları da halk arasında çok popüler. Hatta birçok şehirde futboldan bile daha çok ilgi çektiği söylenebilir.

ETE DAYALI MUTFAK

Bolivya’da Güney Amerika ülkelerinin genelinde olduğu gibi ete dayalı bir mutfak kültürü hakim. Genellikle ana yemekleri mutlaka kırmızı et, tavuk veya balıktan oluşur. En yaygın kullanılan et, sığır eti olmakla beraber domuz eti nadiren tüketilir. Kırsal bölgelerde kobay ( cuy ) ve tavşan ( conejo ) tüketilir. Bolivya mutfağında patates bolca kullanılmakta. Hatta Bolivya mutfağını "et ve patates" olarak adlandırabilmek mümkün.  Patatesin değişik çeşitleri, yumurta, siyah fasulye ve sebze karışımları etin yanına garnitür olarak tüketilir. İlave olarak yemeklerinde bolca baharat kullanırlar. Meksikalıların salsa sosuna oldukça benzeyen " llajhua " adı verilen çeşni sosları yemek eşliğinde sevilerek yenilir.

İYİ BİR KAHVALTI

Bolivya'da insanlar iyi bir kahvaltı ile güne başlayıp, ağırlıklı bir öğle yemeğiyle devam edip, hafif bir akşam yemeği ile günü bitirmeyi tercih ederler. Genellikle günün öğle yemeği, tüm aile birlikteliğiyle yenir. Özellikle locoto ve diğer acı biberler yemeklerde sıklıkla kullanılmakta. Bolivya’nın ünlü yemekleri arasında ise chairo, saltenas, picante de pollo, pique macho ve chanka de pollo ilk sıralarda yer almakta.

CHAİRO ÇORBASI

Bolivya’ya giden turistlerin her öğünde tercih edebilecekleri chairo, kuzu eti ile yapılan bir çorba çeşidi. Kuzu etine eşlik eden malzemeler arasında ise buğday, soğan, mısır, havuç ve sarımsak bulunur. Kimyon ve karabiber gibi baharatlarla chairo yemeği lezzetlendirilir. Dana etinin birçok leziz malzemeyle buluşturulduğu pique macho, Bolivya’da denenmesi önerilen yöresel tarifler arasında yer almakta. Yemeğin ana malzemesi olan dana etine soğan, sosis, peynir, renkli ve acı biber gibi ürünler eşlik etmekte.  Plato paceno, özellikle vejetaryenlerin favorisi durumunda güzel bir sebze yemeği. Bu yemekte fasulye, mısır, patates ve kızarmış peynir ürünleri bir araya getirilmekte. Genellikle acı sos eşliğinde servis edilir.

SOKAK LEZZETLERİ

Sevilen bir yemek olan sajta de pollo, tavuk butlarının özel malzemelerle pişirilmesi sonucunda servise hazır olmakta. Eşsiz tarifin malzemeleri arasında soğan, domates, bezelye ve renkli biberler yer alırken; yemeğin servis aşamasında fıstık sosu gibi ürünlerle buluşturulduğu bilinmekte. Yine sanduiche de chola, bölge mutfağının en beğenilen sokak lezzetlerinden biri. Etle birlikte havuç, soğan, salsa sosu ve acı sos gibi malzemelerin özel sandviç ekmeklerine eklenmesiyle birlikte tüketilmekte. Ülkenin sevilen çorbaları arasında sopa de mani yer almakta. Bu çorbanın içerisindeki temel malzemelerinin dana kemiği, bezelye, sığır eti, patates ve fıstık püresi olduğu bilinmekte.  Silpancho, Şinitzel tarzı bir biftek türü. Pilav ve patatesle servis edilir.  Anticucho ise bir tür et şiş. Patates ve baharatlı mısır sosuyla tüketilir.

Bolivya halkı genel hatlarıyla çok arkadaş canlısı olarak bilinir - Gezi Yazısı 9
Bolivya halkı genel hatlarıyla çok arkadaş canlısı olarak bilinir - Gezi Yazısı 9
Bolivya halkı genel hatlarıyla çok arkadaş canlısı olarak bilinir - Gezi Yazısı 9
Bolivya halkı genel hatlarıyla çok arkadaş canlısı olarak bilinir - Gezi Yazısı 9
Bolivya halkı genel hatlarıyla çok arkadaş canlısı olarak bilinir - Gezi Yazısı 9
Bolivya halkı genel hatlarıyla çok arkadaş canlısı olarak bilinir - Gezi Yazısı 9
Bolivya halkı genel hatlarıyla çok arkadaş canlısı olarak bilinir - Gezi Yazısı 9
Bolivya halkı genel hatlarıyla çok arkadaş canlısı olarak bilinir - Gezi Yazısı 9
Bolivya halkı genel hatlarıyla çok arkadaş canlısı olarak bilinir - Gezi Yazısı 9
Bolivya halkı genel hatlarıyla çok arkadaş canlısı olarak bilinir - Gezi Yazısı 9
Bolivya halkı genel hatlarıyla çok arkadaş canlısı olarak bilinir - Gezi Yazısı 9

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Murat Kazancı


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kuzey Ekspres Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kuzey Ekspres hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kuzey Ekspres editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kuzey Ekspres değil haberi geçen ajanstır.



Anket Sizce Trabzonspor'da bu sezon sergilenen kötü performansının sebebi kim?