
MAKARNA FABRİKASI!
Trabzon’da 1920’li yıllarda Makarna Fabrikası olduğunu, Muzaffer Başkaya’nın ‘Cumhuriyetin İlk Yıllarında Trabzon’da Ekonomik Hayat’ adlı eserinde okudum ve öğrendim.
Çocukluğumuzda annem ve babaannem evde hamur yoğurur, sini üzerinde yufkadan kalın açar ve sonra bıçakla kesip, makarna yaparlardı. Bu şekilde hala çoğu yerde makarna yapılır. Ve lezzetlidir de. Hatta eskiden üzerine şeker bile serperlerdi.
Başkaya, İstikbal, Zafer Gazeteleri ile TC salnamelerini kaynak göstererek, Trabzon’da Cumhuriyet ilanı öncesinde 1921 yılında Uzun Sokak Konak Cami civarındaki makarna fabrikası hakkında bilgi verirken şunları yazdı...
Başkaya eserinde Trabzon’da Cumhuriyet ilanından sonraki fabrikaların büyük çoğunluğunun imparatorluk yıllarından kalmış olduğunu belirtir. Şehirdeki fındık kırma fabrikalarının büyük kısmı Cumhuriyet öncesine aitti. Bu dönem öne çıkan fabrikaların başında balık yağı ve müskirat (alkollü içkiler) fabrikaları geliyormuş.
Eserde ayrıca o dönemler Trabzon’daki üretim tesislerinin sayısı da veriliyor. 100 yıl öncesinde Trabzon ve bölgenin nüfusu bugünkü nüfustan çok çok azdı. O dönemler bu kentte çok şey üretiliyordu.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.