KTÜ istedi YÖK kapattı
Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde 24 yıldır hizmet veren TAUM, KTÜ Senatosu tarafından kapatıldı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Araştırma ve Uygulama Merkezleri’nden Tıp Fakültesi çatısı altında hizmet veren Teratojenite Araştırma ve Uygulama Merkezi (TAUM) kapatıldı.
KTÜ Senatosunun aldığı karar gereğince KTÜ Personel Daire Başkanlığının YÖK’e yazdığı kapatılma teklifi üzerine, YÖK Eğitim-Öğretim Dairesi Başkanlığı TAUM’un kapatılmasını uygun gördü.
Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mine Kadıoğlu Duman, yaklaşık 24 yıl önce kurulmuş olan "Teratojenite Bilgilendirme Servisi"nin eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve çalışma alanında daha verimli hizmet verebilmek için bir araştırma ve uygulama merkezine dönüştürülmesi olarak planlandığını ve 2015 yılında TAUM’a dönüştürüldüğünü ifade etti.
ANNE ADAYLARINA BİLGİ VERMEK
Prof. Dr. Duman, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu merkezin kurulma gerekçesi, anne adaylarına, sağlık çalışanlarına ve halka gebelik ve emzirme dönemi esnasında ilaca ve diğer etkenlere maruz kalım hakkında kanıta dayalı bilgi sunmak, danışmanlık hizmeti yapmak, araştırma yapmak ve eğitim vermektir. Bu danışmanlık hizmetinin yanı sıra teratojenik ilaçlar ve kimyasallarla ilgili araştırma geliştirme faaliyetlerini koordine etmek ve bu alanda birbirinden bağımsız yapılan çalışmaları birleştirmek ve yürütmek, teratojenite konusunda her türlü temel ve klinik araştırmaları ilgili mevzuata göre yapmak ve konuya ilişkin her türlü hizmeti gerçekleştirmektir. Şu anda mevcut durumda; Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı tarafından 16 yıl boyunca verilmiş olan "gebelik ve emzirme döneminde ilaç danışmanlığı" hizmeti son 8 yıldır multidisipliner hale dönmüştür, bir ekip tarafından verilmektedir. Ayrıca Avrupa ülkeleri, İsraili Japonya ve Rusya gibi birçok ülkede faaliyet göstermekte olan bu tip merkezlerin üye olduğu çatı kuruluş olan ENTİS (European Network of Teratology Information Services)’e de üye bir merkezdir.”
BİRÇOK ÖRNEK MERKEZ VAR
KTÜ Rektörlüğü tarafından kapatılmasına karar verilen TAUM’un, Teratoloji alanı ile ilgili retrospektif araştırmalarda kullanabileceği bir arşivi bulunduğunu belirten Prof. Mine Kadıoğlu Duman, “Bu merkeze benzer yurtdışında birçok örnek merkez bulunmaktadır. Ancak ülkemizde sadece İzmir ve Trabzon’da böyle bir merkez kurulmuştur. Böyle bir merkezin Trabzon şehrinde bulunması, şehrimize yoğun bir hizmet sağlarken ülkemizin de uluslararası alanda da ciddi bir prestij sağlamaktaydı. 1998 yılında Farmakoloji Anabilim Dalına bağlı olarak TİS adıyla kurulan servis, 2015 yılında TAUM adını alarak faaliyetini sürdürüyordu. Bu şekilde topluma, teratoloji ve ilgili alanlarda kanıta dayalı bilgi ve toplanan veriler ile toplumdaki “doğuştan oluşabilecek sakatlıklar” (konjenitalmalformasyonlar) ve nedenleri konusunda kaynak sağlamakta idi” şeklinde açıklama yaptı.
VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ
TAUM Polikliniğinin, KTÜ Rektörlüğü tarafından kapatıldığı için artık hizmet vermediği bildirildi. TAUM’un kapatılma duyurusu ile karşılaşan vatandaşlar, “Bu uygulama ve araştırma merkezinin kapatılmasını şaşkınlıkla karşıladık. İlimize ve bölgemize hizmet veren bir kuruluştu. KTÜ dışında herhangi bir kurumda hizmet alacağımız bir yer yok. Ya KTÜ Rektörlüğü bu kapatma kararından geri dönmeli ya da başka bir sağlık kurumundan bu hizmeti alabilmeliyiz. Çevrede önemli bir eksiklik yarattı. Yetkililer, bu eksikliğin giderilmesi için gerekli önlemleri almalıdır.” şeklinde konuştular.
>>İnan KALYONCU