Trabzon Opera Binası Ne Zaman Açıldı? Trabzon Opera Binası neden yıkıldı?

Trabzon Opera Binası yıllardır konuşulmaktadır ve tartışılmaktadır. Peki Trabzon Opera Binası ne zaman açıldı ve ne zaman kapandı? Trabzon Opera Binası neden yıkıldı?

Ayşe Nur Seymen
Ayşe Nur Seymen Tüm Haberleri
Trabzon Opera Binası Ne Zaman Açıldı? Trabzon Opera Binası neden yıkıldı?
Trabzon Opera Binası Ne Zaman Açıldı? Trabzon Opera Binası neden yıkıldı?
Haber albümü için resme tıklayın

Trabzon Opera Binası yıllardır şehirde en çok konuşulup tartışılan konulardandır. " Trabzon Opera Binası ne zaman açıldı, ne zaman kapandı?" "Trabzon Opera Binası neden yıkıldı? sorularının yanıtları aranıyor. İşte ayrıntılar

TRABZON OPERA BİNASI NE ZAMAN KURULDU?

Yıllarca konuşulan Trabzon Opera Binası 1912 yılında bazı kaynaklar göre ise 1908 yılında Rumlar'ın finanse etmesiyle kurulmuştur. Sanatsal aktivitelerin sergilendiği önemli bir yapı olarak tarihteki yerini almıştır.

trabzon-opera-binası-22

TRABZON OPERA BİNASI NEDEN YIKILDI?

1912 yılında kurulan Trabzon Opera Binası, yol genişletme çalışmaları nedeniyle 1958'de yıkılmıştır.

TRABZON OPERA BİNASININ TARİHÇESİ

Resmi olarak 1912 yılında kurulduğu bilinen yapının bazı kaynaklarca 1908'de kurulduğu belirtilir. Trabzon Opera Binasının kuruluşunda Rumlar'ın maddi desteği olmuştur. Kurulduğu alan Trabzon Meydan Parkı'nın doğusudur.

Binanın bir Fransız şirketine yaptırıldığı ve sonrasında terk edilerek belediyeye kaldığı belirtilirken kaynaklarda binanın yapılış amacının opera binası olmadığı yazılır. Opera binası olarak inşa edilmediyse de binada opera temsillerinin verildiği bilinir.

Dünya savaşı sonrasında Azerbaycanlı bazı kişiler tarafından sinema olarka işletine opera binası ile ilgili gazeteci Refik Ahmet Sevengil, Atatürk'ün iki kez ziyaret ettiğini öne sürmüştür. İddiaya göre 1924'te Atatürk Latife Hanım ile birlikte opera binasına giderek Dört Cihar isimli oyunu izlemiştir. 1930'da ikinci kez geldiği Trabzon'da Atatürk bu kez Mon Bey piyesini locadan izlemiştir.

trabzon-opera-binası-2

Tiyatro ve müzik salonu olarka 1925 yılına kadar kullanılan bina, yine 1925'te sinemaya çevrilmiş ve Turan Sineması ismiyle hizmet vermiştir.

1939 ve 1957 yıllarında binanın yıkılması teklifi belediye meclisinde gündeme gelse de bu teklif reddedilmiştir. Yıldız Sineması ve Sümer Sineması adıyla da hizmet veren bina, 1958 yılında yol genişletme çalışması sebebiyle yıkılmıştır. 14 gün süren yıkım 30 işçi tarafından balyozlarla gerçekleştirilmiştir.

Trabzon Opera Binasının yıkılması günümüzde hala tartışma konusudur. Bir çok kez yeniden yapılması istenmiş ve halen konuşulmaktadır.

Daha fazlası için tıklayın: Trabzon Haber

15 Kas 2023 - 11:00 - Nedir, Ne Anlama Gelir?

Mahreç  Ayşe Nur Seymen


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kuzey Ekspres Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kuzey Ekspres hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kuzey Ekspres editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kuzey Ekspres değil haberi geçen ajanstır.